My Cart

Biodegradabil, Compostabil, Eco

Biodegradabil, Compostabil, Eco

Ce este un produs biodegradabil?

Biodegradabil înseamnă că anumite enzime, bacterii și ciuperci descompun produsul în bucăți mici fără a afecta mediul, fără a degaja substanțe toxice și fără a interveni asupra lui cu alte substanțe. Din contră, plasticul se descompune natural în răstimp de 500 de ani sau mai mult, degajând substanțe dăunătoare mediului și lăsând în urma să resturi în sol.

Produsele biodegradabile se obțin de obicei din plante precum porumbul, cartofii sau trestia de zahăr. Fiecare produs are propria sa rată de descompunere. Spre exemplu, un rest de măr se descompune în 2 luni, un ziar în 6 luni, o pungă biodegradabilă în 12 luni, un lemn netratat și nevopsit în 2 ani, o pungă de plastic în 20 de ani, iar polistirenul în 80 de ani.

Ce înseamnă un produs compostabil?

Un produs compostabil este, în general, biodegradabil, însemnând că într-un anumit interval de timp se poate transforma în compost, adică un fel de îngrășământ pentru sol, precum fructele aruncate pe sol. Câteva exemple la îndemână ar fi fructele și legumele, lemnul netratat, hârtia igienică sau pungile biodegradabile.

De ce să folosim ambalaje eco?

Atenția publicului consumator către subiecte referitoare la schimbările climatice din ultimii ani a influențat obiceiurile de cumpărare și alegerile consumatorilor. Acum ei sunt mai atenți la detaliile legate de produs, inclusiv ambalajul său. Ambalajele eco nu reprezintă doar un mod prietenos cu mediul de a vinde un produs, ci au devenit felul în care o companie își exprimă valorile.

În prezent folosirea ambalajelor biodegradabile și reciclabile face parte dintr-un stil de viață în armonie cu natura. Găsirea de alternative eco la produsele tradiționale a devenit mult mai ușoară, inclusiv în mediul online. Tot mai multe opțiuni de ambalare devin disponibile pentru cei ce doresc să combine traiul modern cu protejarea mediului înconjurător.

Într-un fel sau altul ambalajele ating fiecare aspect al vieții. De la ambalarea mâncării până la colete, societatea modernă folosește în mod extensiv materiale pentru ambalare. Această creștere a avut un impact direct asupra cantității de deșeuri generate.

Deșeurile care nu pot fi refolosite sau reciclate ajung în zone de depozitare unde sunt lăsate să putrezească timp de mulți ani, iar în anumite cazuri ambalajul este făcut din materiale ce nu se vor descompune niciodată. În mod direct, folosind ambalaje eco reciclabile și biodegradabile, protejăm mediul înconjurător de elemente toxice

Hârtia și cartonul sunt refolosibile, reciclabile și biodegradabile. Aceste tipuri de ambalaj, cum ar fi cutiile de pizza și paharele din carton, sunt deja disponibile și pot fi comandate cu ușurință din magazinul online Quality Pack. Mulți producători de ambalaje oferă o varianta și mai ecologică, folosind hârtie reciclată în procesul de producție.

Una dintre provocările care au apărut odată cu folosirea ambalajelor eco nu se află atât la nivelul consumatorului, cât la cel al producătorilor și furnizorilor, unde cantitățile de ambalaje folosite sunt mult mai mari. Consumatorii continuă să fie atenți la producători și să pună întrebări cu privire la politica privind ambalajele, încurajând-i să folosească alternative prietenoase cu mediul.

Societatea a învățat pe propria-i piele că ambalajele convenționale afectează planeta în mod negativ. În ziua de azi cel mai bun ambalaj fie face parte dintr-un mod inovator de a transforma reziduurile în produse noi, fie din vechile metode de ambalare care devin atât de interesante încât sunt refolosite de mai multe ori (cum ar fi ambalajele de sticlă). Ambele strategii sunt câștigătoare, iar consumatorii vor alege ambalaje pe măsura propriilor valori etice.

Ideea de bază este că legile sunt în continuă schimbare, iar companiile care aleg să nu folosească ambalaje eco (de la paharul de carton pentru cafeaua de la birou până la cutia pentru pizza comandată pentru cină) vor fi percepute public drept niște „dinozauri”.

Pe de altă parte, alegând să facă parte din soluție, companiile nu doar că ajută la protejarea planetei, ci demonstrează implicare socială și punerea în practică a valorilor de bază.

Ce sunt ambalajele ecologice și cât de benefice sunt ele?

Din ce în ce mai multe organizații adoptă ambalaje ecologice în obiceiurile lor de cumpărare. Astfel, ambalajele au devenit o problemă de interes major pentru persoanele preocupate de protecția mediului. Nu este nicio surpriză în faptul că ambalajele contribuie mult la deșeurile neindustriale din Statele Unite și din țările dezvoltate din acest punct de vedere.

Deși în prezent nu este posibilă realizarea de ambalaje neutre din punctul de vedere al mediului, cel puțin puteți cumpăra produse care vin cu acreditări de mediu impresionante precum biodegradabilitatea.

Conținutul reciclat

Popularitatea produselor ecologice și a ambalajelor obținute din conținut reciclat este în continuă creștere. Un număr tot mai mare de companii utilizează acest tip de ambalaje ecologice pentru produsele lor, indiferent de costuri.

Cumpărând astfel de produse, poți motiva și alte companii să-ți urmeze exemplul, ca să nu mai vorbim de imaginea pe care o prezinți clienților tăi.

De asemenea, este important să reții că produsele cu sintagme precum „conținut post-consumator” sau „conținut reciclat” au mai multe șanse să fie ecologice decât cele pe care scrie „eco-friendly” sau „Earth smart”.

„Conținut post-consumator” desemnează o reciclare autentică. Dacă se respectă legile din zonă/țară sau un cod de conduită, înseamnă că există o procedură strictă.

Cere întotdeauna să vezi acreditările și certificatele de conformitate – e un început bun pentru a obține un ambalaj „ecologic” original.

Adesea, marcajele precum „Earth smart” sau „eco-friendly” sunt auto-certificate și nu sunt la fel de „curate”.

Ambalaje reutilizabile

Ambalarea industrială este necesară în anumite situații, cum ar fi transportul de utilaje sensibile.

În cazul în care trebuie să cumperi un produs care vine cu multe ambalaje, caută părțile din ambalaj care sunt reutilizabile. De exemplu, poți reutiliza cutiile mari pe care le-ai folosit pentru livrarea mobilierului. La fel, poți reutiliza sticlele de sticlă și cutiile pentru produse vrac.

Acestea sunt exemple simple, dar adesea implică volume mari, ceea ce se traduce în costuri uriașe atât pentru companie, cât și pentru mediu.

Ambalaje ecologice

Ambalajele reciclabile reprezintă cel mai bun exemplu de ambalare ecologică, deoarece le poți reutiliza în loc să le arunci în fluxul de deșeuri.

Reciclarea materialelor din ambalaje ajută la reducerea emisiilor, la conservarea resurselor, economisirea energiei, prevenirea poluării și reducerea depozitelor de deșeuri. Centrul local de gestiune a deșeurilor este cel mai în măsură să determine care elemente sunt reciclabile și care nu.

Ambalajul minim

Există produse care au ambalaj limitat sau deloc. La Quality Pack credem că acestea sunt cele mai ecologice opțiuni de ambalare pe care le poți alege.

De exemplu, poți căra și păstra legumele în coșuri în locul pungilor de plastic pe care pur și simplu le arunci. Pe aceeași idee, o bună practică este să cumperi produse ambalate împreună, ceea ce reprezintă un avantaj pentru bunurile de larg consum vândute cu amănuntul. De altfel, majoritatea lanțurilor de supermarketuri au impus aceste abordări drept standard în toate liniile de producție.